سرطان معده و پوکی استخوان از عوارض مصرف زیاد نمک به شمار میآیند. این عوارض در اثر انجام تحقیقات توسط محققان به اثبات رسیده است. علاوه بر این مشکلات، مصرف بی رویه نمک در ایجاد سایر بیماریها مانند مشکلات قلبی نیز دخیل است. نمک به عنوان یک ترکیب غیر معدنی دارای بار مثبت کاتیون است. سدیم کلرید از مهمترین انواع نمک در طبیعت است. این ماده در حد مجاز برای سوخت و ساز بدن نیز مفید است. مثلا در سرمها از نمک برای زمانی که فشار افت میکند، استفاده میشود. اما این ماده میتواند روی عملکرد برخی از ارگانهای بدن مانند معده تاثیر منفی ایجاد کند. پوکی استخوان نیز یکی از عوارض جبرانناپذیر زیادهروی در مصرف سدیم است. نمک کمتر و زندگی سالمتر را باید به عنوان یک اصل در نظر بگیرید. اما چه مقدار نمک باید به صورت روزانه مصرف شود؟
- میزان مصرف نمک باید در حدود 5 گرم در روز باشد.
- میزان مصرف در کودکان نسبت به بزرگسالان باید کمتر باشد.
مصرف نمک و ایجاد سرطان معده و پوکی استخوان
ناراحتیهای معده گاهی ناشی از تغذیه نادرست است. نمک طعام یکی از مضرترین مواد غذایی برای این بخش از بدن است. سرطان معده یکی از شایعترین بیماریهایی است که میتواند در اثر مصرف سدیم ایجاد شود. البته میزان مجاز آن هیچ وقت نمیتواند موجب مشکلات و بیماری شود. اما متاسفانه مصرف این ماده در ایران بیش از حد مجاز و نرمال در جهان است. معده یک بخش حساس از بدن است که در اثر مصرف افراطی برخی از مواد غذایی دچار آسیب خواهد شد. گاهی این ماده میتواند موجب ایجاد زخم در معده شود. زخم معده در صورت عدم رسیدگی میتواند منجر به سرطان معده شود.
پوکی استخوان از عوارض مصرف زیاد نمک
در صورتی که در برنامه غذایی، نمک به میزان زیادی قرار بگیرد، میتواند منجر به ایجاد پوکی استخوان در فرد شود. این موضوع بیشتر در زنان اتفاق میافتد. مصرف به اندازه یک ماده غذایی علاوه بر مفید بودن میتواند موجب سوخت و سوز بهتر بدن شود. سرطان معده و پوکی استخوان از عوارض مصرف زیاد نمک هستند. اما چرا نمک موجب ایجاد پوکی استخوان میشود.
دلایل ایجاد پوکی استخوان بعد از مصرف نمک
در هنگام مصرف زیاد از حد سدیم، کلسیم جذب شده توسط استخوانها از آن جدا میشود. این کلسیم ممکن است از طریق ادرار دفع شود. در نتیجه بعد از مدتی فرد دچار پوکی استخوان خواهد شد.
علیرضا استاد رحیمی در گفتوگو با خبرنگار سرویس سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) – منطقه آذربایجان شرقی، عنوان کرد: میزان مصرف مجاز روزانه نمک برای هر فرد شش گرم است که این مقدار در داخل غذا هنگام طبخ موجود است و حداکثر میتوان به صورت افزودنی نیز دو گرم به آن افزود. تاکید میشود که شش گرم نمک موجود در داخل مواد غذایی به تنهایی برای تامین نیاز بدن کافی است.
وی ادامه داد: مصرف بیرویه نمک، عوارض زیادی دارد که “پوکی استخوان و فشارخون بالا” نمونهای از این موارد است و به تنهایی عامل به وجود آمدن بسیاری از ناهنجاریها در بدن میشوند و همچنین افرادی که دچار بیماری سنگ کلیه هستند از مصرف زیاد این مواد خودداری کنند.
رئیس مرکز تحقیقات تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تبریز، افزود: مصرف این مادهی افزودنی بستگی به عادت غذایی و ذائقه افراد دارد و افراد میتوانند با تغییر ذائقه و سبک تغذیه، سلامت خود را تضمین کنند. همچنین میتوانند ادویههایی نظیر فلفل، سرکه و زردچوبه را جایگزین نمک کرده و ذائقه خود را در مورد مصرف زیاد این ماده مضر تغییر دهند. وی خاطرنشان کرد: بهتر است برای جلوگیری از عوارض مصرف بیرویه نمک، نمکدان را از سفرههای خود حذف کرده و تنها هنگام پخت غذا مقداری نمک یددار به آن اضافه کنیم و همچنین در مصرف غذاهای نمک سود نیز باید احتیاط کنیم.
منبع : ایسنا
آخرین دیدگاهها