نمک مذاب چیست؟ و کاربردهای مختلف آن

نمک مذاب چیست؟ و کاربردهای مختلف آن

نمک مذاب چیست؟ همان طور که از نامش پیداست به نمک در حالت مایع گفته می شود. برای ذوب شدن نمک می بایست به قدری آن را حرارت داد تا دمایش به بین 500 الی 1112 درجه فارنهایت برسد. جالب است بدانید که نمک مذاب نه تنها قادر است حرارت و جریان الکتریسیته را به خوبی انتقال دهد، بلکه می تواند به عنوان حلال در برخی سلول های سوختی نیز مورد استفاده قرار گیرد. درباره کار با نمک مذاب یک نکته ایمنی بسیار مهم وجود دارد و آن این است که هیچ وقت نباید برای خنک کردن یا بازگرداندن ماده به حالت جامد، آن را درون ظرف شیشه ای پر از آب بریزید. نمک به عنوان یک ماده معدنی پرکاربرد مطرح است. سهم کشورها در صادرات نمک یکی از دلایل پرسود بودن خرید و فروش نمک می‌باشد.

انواع نمک های مذاب

این نمک‌ها دارای ساختارهای متفاوتی هستند. اما به صورت مایع هستند. به همین دلیل دارای انواع متنوعی نیز می‌باشند. گروه اول شامل هالیدهای فلز قلیایی و گروه دوم ترکیبات دارای پیوند کووالانسی هستند. در ادامه به شرح هر کدام خواهیم پرداخت. در ادامه نمک مذاب چیست؟ را با شرح مختصری توضیح خواهیم داد.

نمک مایع هالید فلزات قلیایی

در این نوع نمک مذاب، پیوندهای یونی ایجاد می‌شود. این نوع نمک‌ها معمولا دارای زیادی از بون هستند. در نتیجه به عنوان الکترولیت‌ها کاربرد دارند. نمک‌هایی که دارای یون مشترک هستند، عملکردی متفاوت دارند.

نمک مذاب دارای پیوند کووالانسی

نمک مذاب در این گروه، مولکول‌های مجزا را تشکیل می‌دهد. در نتیجه ذوب آن توسط این مولکل‌ها اتفاق می‌افتد.

کاربرد نمک‎‌های مذاب چیست؟

این نمک‌ها اگر در دما و فشار استانداردی قرار بگیرند، به صورت جامد هستند. اما افزایش دما می‌تواند آنها را به شکل مایع درآورد. اما اگر در حالت معمولی نیز مایع باشد، در واقع نمک یونی نام دارد. برای عملیات‌های حرارتی آلیاژ، از ترکیباتی از نمک کلرید استفاده می‌شود. این نمک باید به صورت ذوب شده باشد. مثلا برای عملیات باز پختن فولاد از آن استفاده می‌شود. نمک حرارتی معمولا بین دمای 260 الی 550 درجه مایع است.

این نمک (Molten salt) به صورت مایع در دسترس است. اما این مایع بودن در گرو ایجاد حرارت است. این حرارت می‌توان  تا 1112 درجه باشد. برای حمام حرارتی، باز پخت فولاد و … از این ترکیب استفاده می‌شود. از دیگر کاربردهای نمک مذاب می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استفاده از آن در فرآیندهای هسته ای
  • به عنوان سیالی برای انتقال حارتی
  • برای ذخیره حرارتی
  • قابلیت کاربرد در نیروگاه‌های برق
  • برای تولید برق خورشیدی
  • بالا بردن درجه حرارت

نمک به عنوان یک ماده معدنی در دسترس دارای کاربردهای فراوانی است. اما این نوع نمک دارای ویژگی‌های خاصی است. همین امر موجب شده است که صنایع مختلف به کار رود.

استفاده از نمک در صنعت

درواقع نمک هم به عنوان یک ماده خوراکی و هم یک ماده‌ی صنعتی کاربرد زیادی دارد. اما نمک مذاب به دلیل ساختار خاص، برای مقاصد خاص مورد استفاده قرار می‌گیرد. گاهی سنگ نمک را برای درمان بیماری به کار می‌برند. در واقع تمامی عناصر موجود در طبیعت هر کدام کارکرد خاص خود را دارند. نمک طعام برای ادامه حیات ضروری است. اما مصرف بیش از حد آن بسیار ضرر دارد. در نتیجه می‌توان گفت که این ماده را در حد و اندازه مصرف کرد.

شاید بتوان گفت کاربردهای صنعتی آن بسیار مفیدتر هستند. به ویژه نمک مذاب برای کارخانه های صنعتی بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد. اینکه نمک مذاب چیست؟ در این مقاله به صورت کامل شرح داده شد.