به نمک حاصل از تبخیر آب دریاها و دریاچهها، نمک دریا گفته میشود که به نسبت نمک تصفیه شده دارای رنگ تیرهتری است. از نامهای دیگر این نمک میتوان به نمک خلیج یا نمک خورشیدی نیز اشاره کرد. این تیرگی به جهت جذب مواد معدنی ضروری از خاک رس موجود در آب است. لازم به ذکر است که این نمکها دست خوش هیچ گونه تغییر شیمیایی نشده اند. کاربرد این نمک بیشتر در آشپزی و لوازم آرایشی میباشد. همانند نمک معدنی یا همان سنگ نمک، تولید نمک دریایی نیز به ما قبل تاریخ باز میگردد. امروزه نمکهای دریایی نسبت به نمکهای معدنی کمتر مورد مصرف بهداشتی دارد.
استخراج نمک دریا
آب و هوا و مکان جغرافیایی استخراج نمک، نقش مهمی را در کیفیت و ترکیب مواد معدنی آن ایفا می کند. تولید نمک دریا در آب و هوای گرم و خشک به طور کامل با استفاده از انرژی خورشیدی صورت می گیرد. اما در سایر مناطق این کار به کمک منابع سوختی، انجام میشود. تولید نمک دریایی مدرن تقریبا به طور کامل در دریای مدیترانه و سایر نواحی گرم و خشک انجام میشود. در ایران نیز این روش تولید، مرسوم بوده و این محصول در مناطق مختلف و دریاچه های پراکنده در سراسر ایران تهیه میشود.
دریاچه ارومیه در شمال غربی ایران، دریاچه نمک سیرجان، دریاچه نمک حوض سلطان قم، دریاچه نمک آران و بیدگل، دریاچه مهارلو واقع در شهرستان سروستان، دریاچههای استان فارس و… منابع اصلی نمک دریایی در ایران به شمار می روند.
خواص نمک دریا
- به جوانسازی سلول های بدن کمک کرده و تبادل مواد معدنی سمی را بین خون و آب امکان پذیر می کند.
- به علت همراه نداشتن تورم حاصله از نگهداری آب در بدن باعث افزایش فشار خون نمیشود.
- یکی از عناصر حائز اهمیت نمک دریا، منیزیم است. کمبود این ماده در بدن منجر به برخی از بیماری ها (کندی رشد، تشنج، ضعف عضلانی، سرگیجه، آسم، بی اشتهایی، سردرد ) می شود.
- به علت خاصیت ضدعفونی کننده قوی از این نمک برای شستشوی دهان استفاده می شود.
- با قرقره این نمک می توان عفونت های گلو را از بین برد.
- با گرم کردن و قراردهی آن بر روی مفاصل دچار درد، میتوان باعث تسکین آنها شد.
- شامل مواد معدنی ای است که منجر به جوان شدن پوست می شود. آبتنی در آب های شور به جوان سازی پوس کمک می کند. همچنین موجب دفع سموم از منافذ پوست و بهبود گردش خون می شود.
- این نمک، دارای خاصیت ضد التهابی است و برای تسکین بیماری های روماتیسمی مثمر ثمر واقع می شود.
- این نمک در صنایع آرایشی برای تولید ضدعرق، اسکراب و محصولات مراقبت پوستی به کار برده می شود. بافت دانه ای نمک دریا در هنگام لایه برداری موجب زدودن سلول های مرده از روی پوست، تقویت باقت پوست و ایجاد پوست جدید می شود.
- در کنار داروهای مناسب میتوان برای درمان بیماری پسوریازیس استفاده کرد.
- به کنترل تعادل الکترولیتی بدن برای حفظ عملکرد کلی بدن کمک می کند.
- آبِ حاوی نمک دریا برای بیماری سینوزیت مفید است. استفاده از اسپری های بینی عوارض جانبیای همچون التهاب را به دنبال دارند اما نمک دریا جایگزین طبیعی و سالمی برای اسپریهای بینی میباشد.
آخرین دیدگاهها